Odmietnutie„politických nominácií“ nie je dobrou správou pre občanov

05.02.2004 Celý región

Odmietnutie novely zákona o zamedzení politických nominácií v úradoch krajskej a špecializovanej štátnej správy môže vyhovovať straníckym sekretariátom, nie ...
Odmietnutie novely zákona o zamedzení politických nominácií v úradoch krajskej a špecializovanej štátnej správy môže vyhovovať straníckym sekretariátom, nie je však dobrou správou pre občanov.

Znamená to odmietnutie konkurzov pri obsadzovaní týchto vedúcich pozícií, čo ide proti duchu pôvodnej koncepcie reformy verejnej správy.

Faktické zakotvenie mechanizmu politických nominácií otvára cestu pre postupné rozparcelovanie štátu medzi stranícke centrály, posilňuje partitokraciu a stavia stranícku lojálnosť nad odborné kvality uchádzačov o pozície v štátnej správe.

Politické strany by nemali blokovať vstup kvalifikovaných odborníkov, ale naopak, samy by mali zvyšovať kvalifikáciu svojich kádrov tak, aby nevznikali pochybnosti o ich odbornej zdatnosti.

Novela pochádzajúca z dielne Slobodného fóra bola v parlamente zamietnutá hlasmi poslancov tak vládnych, ako aj opozičných strán. To svedčí o znepokojujúcom úkaze: na slovenskej politickej scéne sa vytvárajú zvláštne stranícke zoskupenia, ktorých putom sú predovšetkým mocenské záujmy. Bola by škoda, keby uskutočňovanie reálnych reformných krokov narážalo na egoistické, osobné či stranícke záujmy v takej miere, že to ohrozí zmysel reforiem. Navyše je poľutovaniahodné, ak sa dnes pri odmietnutí dobrej novely spájajú strany, verbálne podporujúce demokratické princípy, so stranami, ktoré v minulých rokoch vládli pomocou autoritárskych metód.

Martin Bútora
 

Vyberte región